top of page

Roze? Mijn woning is geen poppenhuis!

Bijgewerkt op: 18 dec. 2023

Tijdens mijn inspiratiesessies hoor ik vaak: "Ik wil absoluut geen roze in huis!" of "Ik vind roze heel mooi, maar ik denk dat mijn (vaak mannelijke) partner het daar niet mee eens is". Als ik navraag doe naar waarom roze geen optie is, dan krijg ik vaak te horen dat roze te vrouwelijk, zacht en kinderlijk is. Niet stoer of volwassen genoeg.


Onzin natuurlijk! Net als elke andere kleur komt roze in een hele grote verscheidenheid aan kleurtinten en ondertonen. Ik neem jullie graag mee in de wereld van roze.


De befaamde roze bril

Iedere kleur heeft een bepaald effect op de mens en zijn omgeving, deze effecten worden omschreven in de kleurenpsychologie. Als je je hier in verdiept kan je de effecten van bepaalde kleuren actief gaan inzetten om bepaalde resultaten te bereiken. Dit gebeurd alom in de marketing wereld (denk aan reclames, labels en bewegwijzering), maar het is ook erg goed toepasbaar in jouw interieur!


Roze staat in de kleurenpsychologie voor de volgende kernwoorden:

Energiek, Speels, Passioneel, maar ook: Verzachtend, Dromerig, Intuïtief (Vandaar die roze bril!).


Op het eerste gezicht lijken deze kernwoorden het niet volledig met elkaar eens te zijn. Dit heeft te maken met de verschillende ondertonen en tinten die de kleur roze kan hebben. Hoe feller het roze is, hoe energieker en speelser, voeg je echter een flinke dosis wit toe dan krijg je een verzachtende en dromerige pastelroze. Roze met een gele ondertoon is warmer, gezelliger en verwelkomend, terwijl een blauwe ondertoon een koeler en opvallender effect heeft (denk hierbij aan bubblegum roze bijvoorbeeld!). Verderop in deze blog bespreek ik de verschillende ondertonen nog iets uitgebreider en zal ik enkele voorbeelden laten zien.


De geschiedenis van Roze

Ik duik graag de geschiedenis in bij het onderzoeken van kleur, ik heb natuurlijk ook niet voor niets kunstgeschiedenis gestudeerd. De geschiedenis van de kleur roze is een hele interessante, met name de verschillende associaties aan deze kleur door de eeuwen heen.


Op dit moment wordt roze geassocieerd met kinderen, bubblegum, zoetigheid, homoseksualiteit en met name vrouwelijkheid. Hoe anders was dat een paar honderd jaar geleden. Roze, een directe afgeleide van rood, werd gezien als een hele mannelijke kleur. Passievol, vurig, stoer. Rood is immers de kleur van bloed en werd geassocieerd met oorlog en confrontatie.

Vrouwen die zich in de 18e eeuw in het roze kleedden werden gezien als uitdagend, vastberaden, sterk en eigenzinnig. Met als boegbeeld Madame de Pompadour, de maîtresse van Koning Lodewijk XV en een echte levensgenieter.


Kleine jongetjes werden in roze kleding aangekleed, kleine meisjes juist in het 'maagdelijk' blauw! In 1918 is er een artikel in een vakblad verschenen die dit bevestigd. Blauw was voor meisjes en roze voor jongens omdat roze "een vastberaden en sterke kleur is" en blauw "teerder en sierlijker oogt".


Het idee dat roze alleen voor vrouwen (of zelfs meisjes) zou zijn is dan ook een maatschappelijk opgelegd idee, wie weet hebben we het over honderd jaar wel weer omgedraaid!


Verschillende tinten Roze

Er bestaan wel honderden verschillende tinten Roze, dus voordat je zegt dat je het geen mooie kleur vind, of dat het niet bij je interieur past, zou ik eerst even goed rondneuzen. Ik ga proberen om de meest voorkomende kleurvariaties en ondertonen hier met jullie door te nemen.


Zuiver Roze


Zuiver roze is een roze variant die direct afstamt van rood. zonder toevoeging van een van de andere primaire kleuren (Blauw of Geel).

Omdat zuiver roze van het rood afstamt, is het per definitie een warme kleur, het maakt hierbij niet uit hoeveel zwart (vergrijsd roze) of wit (pastel roze) je toevoegt.



Roze met een gele ondertoon


Roze met een gele ondertoon is warm en heeft een oranje gloed.

Door geel toe te voegen aan het roze verwarm je de kleur nog meer.

Zalmroze, Koraalroze of Perzikroze zijn namen die in deze kleurtint vaker genoemd worden.





Roze met een blauwe ondertoon


Roze met een blauwe ondertoon is koel en heeft een paarse gloed. Hoe meer blauw je aan het roze toevoegt hoe koeler de kleur wordt. Deze roze tinten zijn vaak opvallend, daarom worden ze veel gebruikt bij het maken van reclames. Fuchsia, Bubblegum, Hot Pink en Magenta zijn namen die in deze ondertoon vaak worden genoemd.




Roze toepassen in een interieur


Roze is op ontzettend veel manieren toe te passen in het interieur. Om een interieur op te warmen (zuiver roze of roze met een gele ondertoon), af te koelen (roze met een blauwe ondertoon) of als kleuraccent.


Als je, net als ik, gek bent op roze dan zou je er zelfs een volledig interieur mee kunnen samenstellen. In dat geval raad ik aan om alle verschillende ondertonen terug te laten komen, daarmee creëer je toch nog wat spanning en maak je je interieur niet saai.





















Ga je liever voor een subtielere toevoeging van roze? Denk dan aan het verven van een wand, of het toevoegen van wat roze accessoires.


Wat is jouw mening over de kleur roze? Past de kleur wel of niet bij je?



Roze: Yay or Nay?

  • Prachtige kleur!

  • Niet mijn kleur!

  • Mooie kleur, maar niet voor mijn interieur!



Comments


bottom of page